BİR LASTİĞİN OKUNMASI VE BAKIMININ YAPILMASI
Lastik, aracın yolla doğrudan temas eden tek parçasıdır. Bu nedenle lastikleri doğru kullanmak ve bakımını yapmak, özelliklerinin farkında olmak; her durumda güvenliği sağlamak, lastiklerinizin ömrünü uzatmak ve paradan tasarruf etmek için esastır. Her zaman güvenli bir şekilde sürmeyi ve çevreye saygı duymayı unutmayın.
YANAK İŞARETLERİ
Lastiklerin yanağında çeşitli yazılar ve işaretler bulunur; marka adı, lastiğin serisi, ölçüsü ve özellikleri: nominal kesit genişliği, nominal kesit yüksekliği ile nominal kesit genişliği arasındaki oran, yapı veya kodu, jant çapı ve yük ve hız endeksi.
LASTİK BASINCI
Lastik basıncı, otomobilin güvenliği ve ekonomisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Lastiklerin basıncı soğukken ölçülmelidir (asla lastik sıcakken yapılmamalıdır). Düzenli aralıklarla (her ay) ve özellikle uzun yolculuklardan önce mutlaka kontrol edilmelidir.
Fren mesafesi lastik basıncı ile alakalıdır. Fren mesafesi, 100 km/saatlik sürüş hızında doğru basınçta şişirilmiş lastiklerle 40 metre, inik lastiklerle 42,4 metrelere kadar çıkacaktır. Bu nedenle performans yaklaşık %6, yani 2,4 metre kadar iyileşebilmektedir.
Lastiklerin yanlış basınçla şişirilmesi, düzensiz aşınmalarına neden olur. Aşırı düşük basınç, omuzlarda aşınmaya yol açar ve lastiğe yapısal zarar verme riski taşır. Çok yüksek basınç ise lastiğin orta kısmında aşınmaya sebep olur.
LASTİKLERİN BÜTÜNLÜĞÜ
Lastikler kauçuk, çelik ve elyaftan (lifli tekstil kumaş) üretilir. Çelik ve elyaf yapısal malzemeler iken Kauçuk bunları çevresel etkilere karşı koruma işlevini üstlenir. Kauçuğun kendisi kimyasal maddeler veya diğer çevresel etkiler nedeniyle zarar görebilir:
- Keskin nesneler, sert darbeler veya diğer kötü kullanımlar, gözle görünen ve görünmeyen yapısal bozulmalara yol açabilir
- Aşırı düşük basınçlar da lastiğin yapısında bozulmalara neden olur
- Yüksek sıcaklık ve güneş ışığı, kauçuğa zarar verebilir.
LASTİK DİŞ DERİNLİĞİ
Diş derinliği, güvenlik açısından çok önemli bir faktördür. Otomobilinizin zeminle temasında ciddi etkisi vardır.
Frenleme sırasında ABS sistemi tekerleği kayma eşiğinde kontrol ederken su toplanır. Lastik sırtı kanallarının suyla dolmasıyla fren mesafesi ciddi ölçüde artar.
Kızaklama, su derinliğine, diş derinliğine ve sürüş hızına bağlı olarak meydana gelir. Kızaklamayı ölçmek için, bir araç 8 mm’lik su seviyesine sahip bir alanda sürülür ve hızlanır. Motor hızlanmadan daha çok çalıştığı anda suda kızaklama başlar.
MEVSİMLİK LASTİK DEĞİŞİMİ
Mevsimsel değişimde doğru seçimi yapmak, güvenli sürüş açısından çok önem taşır. Yaz aylarında yaz lastikleri, kış aylarında kış lastikleri kullanılmalıdır. Fren mesafesi, çekiş ve denge hep uygun lastik hamuruyla alakalıdır.
Kış lastikleri, karda tutuş sağlamanın yanı sıra hava sıcaklığı +7° C'nin altına düştüğünde da yaz lastiklerine göre daha iyi performans sergilerler. Pirelli, her zeminde ve her türlü soğuk hava koşullarında mobiliteyi garanti etmek için kış lastikleri kullanılmasını öneriyor. Hava sıcaklığı +7°C veya altına düştüğünde yaz lastiklerinin fren mesafesi artarken karlı zeminde tutuşu ciddi anlamda azalır.