KIŞA YÖNELİK SÜRÜŞ VE BAKIM ÖNERİLERİ
NEDEN PIRELLI KIŞ LASTİKLERİ KULLANILMALI?
Hava sıcaklıklarının azaldığı, yolların ıslak veya karlı ya da zeminin kuru olduğu kış ortamlarında düşük sıcaklıklar özel olarak tasarlanan kış lastikleri, yaz lastiklerine kıyasla daha fazla güvenlik sağlıyor. Düşük sıcaklıklarda yaz lastiklerinin tutuşu azalır. Kış lastikleri ise bu amaca yönelik özel bileşimleri sayesinde maksimum tutuşu garanti eder. Bu, kış sırt desenine, kızaklama riskini önleme amacıyla yüksek düzeyde drenaj sağlar. Kızaklama, ıslak zeminlerde veya su birikintilerinin varlığında oluşabilir. Bu durumda araç, lastiğin suyu atamaması nedeniyle kayarak 'yüzebilir'.
Hava sıcaklığı +7°C'nin altına düştüğünde, kış lastikleri fren mesafesini yaz lastiklerine kıyasla ıslak zeminlerde %10, karda ise %20 oranında iyileştirir.
Mevsim başında takılan kış lastikleri, yenilikçi araştırma teknolojileri sayesinde karda olduğu kadar kuru ve ıslak yollarda da sürüşü mümkün kılar ve maksimum kontrol sağlar. Yasalar uyarınca, kış şartlarında kar zincirleri ile aynı kontrolü sunmalıdırlar. Ancak kar zincirleri aracınızda çok yer kaplar ve maksimum sürüş hızınızı 50 km/s ile sınırlandırarak yüksek seviyede gürültü üretir ve sürüş sırasında konforu önemli ölçüde azaltır.
Eşdeğer hızlarda, kış lastikleri +7°C'nin altındaki koşullarda daha büyük performans sunar. Geliştirilmiş tutuşla, sürüş sırasında mükemmel konfor anlamına gelen yüksek düzeyde çekiş, denge ve frenleme verimliliğini garanti eder.
Kış lastikleri, hava koşullarından etkilenmeden sonbahardan ilkbahara kadar seyahat edebilmenizi sağlar.
KIŞ LASTİKLERİNİN BAKIMI
KIŞ LASTİKLERİNİN HAVA BASINÇLARI
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir. Sürüş sırasında oluşan ısının basıncı değiştirmediğinden emin olmak için, soğuk hava koşullarındaki basınç, tercihen aracın kullanılmasından en az 30 dakika sonra ölçülmelidir. Kış lastiklerinin basıncı sadece darbelerden sonra (lastiklerin çarpması gibi) değil ayda en az bir kez kontrol edilmelidir.
LASTİK ÖMRÜ
Yürürlükteki Avrupa yönetmelikleri ve lastik kullanım tebliğine istinaden diş derinliği 1,6 mm’den az olan lastiklerin değiştirilmesi zorunludur.
DAYANIKLILIK
Kış lastikleri kullanılmadığı zamanlarda tercihen jantlı ve şişirilmiş olarak korunmalı ve basınçları düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Korumanın en iyi yolu, raflarda dikey olarak tek sıra halinde yerden en az 10 cm yüksekte ve profilin etkilenmemesi için yan tarafı dikey şekilde konumlandırmaktır.
KIŞA YÖNELİK SÜRÜŞ VE BAKIM ÖNERİLERİ
KIŞ LASTİKLERİNİ TANIMA
Kış lastikleri kolayca tanınabilir zira yanlarında bir M+S (Çamur & Kar) işareti ve üç tepeli dağlı kar tanesi sembolü bulunur.