RIJDEN IN DE WINTER
Controle is altijd een topprioriteit geweest voor Pirelli. Dankzij de passie voor innovatie van onze ingenieurs en de exclusieve ervaring van F1® bieden Pirelli banden een betere controle op de weg.
WAAROM PIRELLI-WINTERBANDEN GEBRUIKEN?
Op nat wegdek of sneeuw, maar ook op droog wegdek met lage buitentemperaturen, garanderen winterbanden een grotere veiligheid in vergelijking met zomerbanden omdat ze speciaal ontworpen zijn voor lage temperaturen. Zomerbanden verliezen hun grip bij lage temperaturen. Winterbanden daarentegen garanderen maximale grip dankzij hun specifieke samenstelling.
Het speciale winterprofiel heeft een hoog afwateringsniveau om het risico op aquaplaning te voorkomen. Hydroplaning kan optreden op een nat wegdek of in de aanwezigheid van watergaten. Voertuigen gaan dan "drijven" omdat de banden het water niet kunnen afvoeren. Wanneer de temperatuur onder 7°C daalt, verkorten winterbanden de remafstand met 10% op nat wegdek en met 20% op sneeuw in vergelijking met zomerbanden.
Winterbanden, die aan het begin van het seizoen worden gemonteerd, maken het mogelijk om zowel op droog wegdek als op nat wegdek en sneeuw te rijden, met behoud van maximale controle dankzij hun innovatieve onderzoekstechnologie. Volgens de wet moeten ze in winterse omstandigheden dezelfde controle bieden als sneeuwkettingen. Sneeuwkettingen nemen echter veel ruimte in beslag in uw auto en beperken uw maximale rijsnelheid tot 50 km/u, produceren veel lawaai en verminderen het comfort tijdens het rijden drastisch.
Bij gelijke snelheden bieden winterbanden betere prestaties in alle omstandigheden onder 7°C. Meer grip garandeert een hoog niveau van tractie, stabiliteit en remefficiëntie, wat zich vertaalt in uitstekend comfort tijdens het rijden. Met winterbanden kunt u van de herfst naar de lente reizen zonder te worden tegengehouden door de weersomstandigheden.
WINTERBANDEN ONDERHOUD
WINTERBANDENSPANNING CONTROLEREN
Voor winterbanden wordt een spanningsverhoging van 0,2 bar aanbevolen omwille van thermische schommelingen die leiden tot een daling van de bandenspanning. Het verdient de voorkeur om de spanning in koude omstandigheden ten minste 30 minuten na gebruik van de auto te meten, om er zeker van te zijn dat de tijdens het rijden geproduceerde warmte de spanning niet heeft gewijzigd. De winterbandencontrole moet niet alleen worden uitgevoerd na een trauma (zoals het stoten van de banden), maar minstens één keer per maand.
LEVENSDUUR VAN BANDEN
De verkeersregels en de van toepassing zijnde Europese richtlijnen bepalen dat banden moeten worden vervangen als de profieldiepte minder is dan 1,6 mm.
DUURZAAMHEID
Als ze niet worden gebruikt, moeten winterbanden worden geconserveerd, bij voorkeur opgepompt, met velgen erop en de spanning regelmatig onder controle. De beste manier om ze te bewaren is door ze in één lijn op planken te plaatsen, verticaal op minstens 10 cm van de grond, met de zijkanten verticaal om het profiel niet aan te tasten.
RIJTIPS VOOR DE WINTER
HOE HERKEN JE WINTERBANDEN
Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze een M+S (Mud&Snow) markering op de zijkant hebben en een berg met een sneeuwvloksymbool.