homepage/tips/veilig rijden en bandenkenmerken

VEILIG RIJDEN EN BANDKENMERKEN

De band is het enige onderdeel van de auto dat rechtstreeks contact maakt met de weg. Daarom is een correct gebruik en onderhoud van banden en hun eigenschappen van fundamenteel belang om de veiligheid in elke situatie te garanderen, de levensduur van uw banden te verlengen en geld te besparen. Denk er altijd aan om veilig te rijden en het milieu te respecteren.

ZIJWANDMARKERING

Op de zijwand van de band staan verschillende opschriften. Naast de naam van het merk en de serie worden de maat en de kenmerken van de banden aangegeven: nominale breedte, verhouding tussen nominale sectiehoogte en nominale sectiebreedte, structuur- of constructiecode, velgdiameter en belastings- en snelheidsindex.

markings 01 NOMINALE SECTIEBREEDTE
markings 02 NOMINALE HOOGTE-BREEDTEVERHOUDING (%)
MARKINGS 03 BELASTING- EN SNELHEIDSINDEXCODE
markings 04 CONSTRUCTIE- OF BOUWCODE EN VELGDIAMETER (INCH)
NOMINALE SECTIEBREEDTE
NOMINALE HOOGTE-BREEDTEVERHOUDING (%)
BELASTING- EN SNELHEIDSINDEXCODE
CONSTRUCTIE- OF BOUWCODE EN VELGDIAMETER (INCH)

BANDENSPANNING

De bandenspanning heeft een grote invloed op de veiligheid en zuinigheid van een voertuig. De bandenspanning in koude toestand (probeer nooit de spanning aan te passen als de band warm is) moet daarom regelmatig worden gecontroleerd (elke maand), vooral vóór een lange reis. De remafstand is gerelateerd aan de bandenspanning. Bij een rijsnelheid van 100 km/u is de remafstand met correct opgepompte banden 40 m vergeleken met 42,4 m met leeggelopen banden. De prestaties worden dus met bijna 6% verbeterd, wat gelijk staat aan 2,4 m. Een verkeerde bandenspanning veroorzaakt onregelmatige bandenslijtage. Een te lage spanning veroorzaakt schouderslijtage en brengt het risico met zich mee dat de band structureel beschadigd raakt. Een te hoge bandenspanning veroorzaakt slijtage in het midden van de band.

BANDENSPANNING

INTEGRITEIT VAN DE BAND

Een band is gemaakt van rubber, staal en vezels. Staal en vezels zijn structurele materialen, het rubber heeft de functie om ze te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het rubber zelf kan beschadigd raken door chemicaliën of andere milieu-invloeden:

  • Scherpe voorwerpen, sterke schokken of andere mishandelingen kunnen zichtbare en onzichtbare structurele defecten veroorzaken
  • Ook een te lage bandenspanning veroorzaakt structurele defecten
  • Hoge temperaturen en zonlicht kunnen het rubber vernietigen

PROFIELDIEPTE VAN DE BAND

De profieldiepte is een belangrijke veiligheidsfactor. Het heeft een belangrijke invloed op het contact van het voertuig met de grond.

Tijdens het remmen controleert het antiblokkeerremsysteem het wiel op de slipdrempel en wordt er water opgevangen. Het loopvlak van de band raakt verzadigd en de remafstand neemt drastisch toe.

Hydroplaneren is afhankelijk van de waterdiepte, de profieldiepte en de rijsnelheid. Om aquaplaning te meten, wordt een auto in een bassin met 8 mm water gereden en versneld. Zodra de motor harder werkt zonder te versnellen, begint het aquaplaning.

aquaplaning

SEIZOENSWISSEL VAN BANDEN

De juiste keuze van de seizoenswissel is fundamenteel voor veilig rijden. Zomerbanden in de zomer, winterbanden in de winter. Remweg, tractie en stabiliteit zijn allemaal sterk afhankelijk van de juiste rubbersamenstelling. Winterbanden zorgen niet alleen voor grip op sneeuw, ze presteren ook beter dan zomerbanden wanneer de temperatuur onder de 7°C zakt. Pirelli raadt aan winterbanden te monteren om mobiliteit op elk oppervlak en in alle koude weersomstandigheden te garanderen. Vanaf +7°C hebben zomerbanden een langere remweg en drastisch minder grip op sneeuw.